Μπορεί ένας υγραντήρας να 'ξαναζωντανέψει' πούρα που έχουν ξηραθεί;

Το επιθυμητό επίπεδο σχετικής υγρασίας για τη σωστή αποθήκευση πούρων είναι μεταξύ 68 και 75%. Αυτό σημαίνει ότι τα πούρα θα πρέπει να διατηρούν απόλυτα επίπεδα υγρασίας μεταξύ 12 και 14%. Κατά τη διάρκεια της παραγωγής τους, έχουν υγρασία κοντά στο 20%.

Η εσωτερική υγρασία του πούρου παίζει πολύ σημαντικό ρόλο τόσο στην ποιότητα του αρώματος όσο και στην ποιότητα της γεύσης. Στην περίπτωση που το εσωτερικό του πούρου ξεραθεί, αυτό θα έχει σοβαρή αρνητική επίπτωση στη γενικότερη ποιότητα του πούρου, όπως πχ. γεύση κι άρωμα, ρυθμός καύσης, κλπ.

Ωστόσο, με προσεκτική και σιγανή προσθήκη υγρασίας και με αρκετή υπομονή, ένα πούρο που έχει ξεραθεί μπορεί να επανέλθει σχεδόν σε άριστο βαθμό στα επιθυμητά επίπεδα υγρασίας εντός ενός σωστού κι αξιόπιστου υγραντήρα. Δυστυχώς, για όσο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα το πούρο ήταν εκτεθειμένο σε συνθήκες ξηρότητας, τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες να έχουν καταστραφεί τα πολύτιμα αρωματικά έλαια. Ένα πολύ ξηρό ή ένα πολύ υγρό πούρο εν τέλει θα δημιουργήσει σημαντική ζημιά και στο εξωτερικό τύλιγμα. Αυτό, δε μπορεί να διορθωθεί με τη διαδικασία της επανυδάτωσης. Τέλος, αν κατά τη διαδικασία της επανυδάτωσης το πούρο εκτεθεί πολύ γρήγορα σε μεγάλα επίπεδα υγρασίας, αυτό μπορεί να έχει παρομοίως πολύ αρνητικά αποτελέσματα.

Είναι δυνατή η χρήση υγραντήρα για...


Γιατί πρέπει να χρησιμοποιείται ξύλο...